Peter Aronsson om makten över historien

Makten över historien (länk)
Professor Aronsson
, en av våra tungviktare inom historia, museologi och historiebruk kommenterar debatten på sin blogg från sitt perspektiv och passar också på att leverera en välriktad känga mot Kulturdepartementet:
”Debatten är viktig inte för att avgöra vilken av ståndpunkterna som är den korrekta, utan för att museerna när de fungerar väl är en mötesplats för flera olika logiker: de är vetenskapliga kunskapsinstitutioner, men också kulturpolitiska institutioner och offentliga mötesplatser för både medborgare och resenärer. Genom det mötet kan en sakligt grundad, relevant och delad världsbild växa fram.”

Så till kängan, som lyfter baksidan med förslaget med en museimyndighet med Sveriges Historia i uppdrag:
”När Kulturdepartmentet i höst skrev en promemoria ”En museimyndighet för hela den historiska utvecklingen i Sverige (KU2016/03165/KL) och föreslog dels en sammanslagning av Historiska museet, Hallwylska och Livrustkammaren och att ge dem ett myndighetsansvar för hela Sveriges historia så gick man i all välvilja över gränsen för vad en myndighet bör syssla med. Det finns trådar tillbaka till tidigare regeringars uppdrag till Statens Fastighetsverk och Levande historia som inte förstår, respekterar och värderar den arbetsdelning som leder till en fruktbar historiebearbetning. Ge museerna uppdrag att vara relevanta, incitament att samarbeta sinsemellan och samspela med såväl offentligheten som kunskapsinstitutionerna. Skapa inte en enhetlig myndighet utan orkestrera den mångfald och legitimitet som är grundförutsättningen för en fungerande kulturpolitik på detta område. En sådan är viktigare än på mycket länge i en tid som verkar tappa tron på en förnuftigt grundad framtid.”

Helt klart intressanta synpunkter som jag känner att jag vill veta mer om. Stay tuned!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s